Cyklar för flodvågsoffer

Fredrik Lagerholm och Jakob Sarwe har tagit sig från Kiruna till Karlskrona - på cykel. Orsaken är att de vill samla in pengar till flodvågskatastrofens offer. På onsdagen rullade de in i snöfallet i Karlskrona efter 190 mil på sadeln.

Med släpkärra efter cyklarna, pannlampor på hjälmarna och dubbar på däcken har Västeråsborna Fredrik Lagerholm och Jakob Sarwe tagit sig längs kusten ända från Kiruna. De är inne på den 52:a dagen på sadeln och slutmålet är Ystad.

Kvällen igår ägnade de åt att samla in pengar till flodvågens offer på stan i Karlskrona.

- Jag kände att jag ville göra något. Först ville jag åka ner till Sydostasien som volontär, men det var ingen som behövde mig där. Så då bestämde jag mig för att samla in pengar, och om man kan göra det på många olika ställen får man in mer pengar. Att cykla väcker dessutom uppmärksamhet, säger Fredrik Lagerholm.

Innan de kom fram till Karlskrona hade de samlat in totalt 64 000 kronor.

Att hälsa på i olika skolor har blivit en viktig del i resan. Idag kommer de att besöka högstadieeleverna på Vämöskolan.

- Vi pratar om varför vi gör det här. Och att man ska tro på sig själv och sina idéer. Det mesta går att genomföra om man bara har viljan och tror på sig själv, säger Fredrik Lagerholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".