Tommy Hultgren från Törnkvist begravningsbyrå, här med en riktigt exklusiv kista. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Nu kan du skräddarsy din begravning med ett par klick

3:41 min

Vill du begravas i din favoritskjorta, servera champagne och göra det till tonerna av Ulf Lundell? Nu planerar allt fler sin begravning via nätet - och många är yngre, så unga som i 30-årsåldern.

Önskemålen inför den egna begravningen kan handlar om allt från vilken symbol det ska vara i dödsannonsen till hur kistan ska se ut. 

En av de som märker detta är Tommy Hultgren på Törnkvist begravningsbyrå i Ronneby och Karlskrona. De senaste två åren har folk börjar ge allt fler önskemål om hur deras egen begravning ska se ut. 

– Det många har upptäckt är att begravningen inte behöver vara tung och sorglig och det kan man påverka genom att skriva ner det, berättar Tommy Hultgren.

Han förklarar att temat på begravningen till exempel kan bero på den avlidnes personlighet.

– Om du har varit en färgstark person kanske du vill ha en lila kista och en lila prinsesstårta efteråt, förklarar Tommy Hultgren.  

En orsak till att allt fler väljer att bestämma hur deras begravning ska se ut tror han är att tjänsten för ungefär ett år sedan blev nätbaserad. 

– Vi ser en stor ökning av män som fyller i arkivet. Det säger kanske en hel del om oss män, att vi vill planera sådant här bakom en skärm, säger Tommy Hultgren. 

Vad händer om de anhöriga motsätter sig önskningarna?

– Vissa saker kan anhöriga påverka, till exempel om det var väldigt länge sedan den avlidne skrev upp sina önskemål. Sedan handlar det ju just om önskemål, och det är upp till de anhöriga att tolka dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista