Filippinerna

Radiohjälpens generalsekreterare: Responsen är överväldigande

4:26 min

10 000 människor befaras ha dött under tyfonen som de senaste dygnen härjat i Filippinerna. Radiohjälpen har startat en akut insamling, där alla som vill kan skänka en summa pengar till hjälpen. 

Tre dygn efter att tyfonen slog in över Filippinerna är ännu omfattningen av skadorna oklar. Men tidiga beräkningar som kom igår visade att omkring tio tusen människor dött. Tyfonen svepte bort hela kustsamhällen och raserade tätbebyggda städer.

Radiohjälpens generalsekreteraren Per Byman förklarar att läget i Filippinerna är riktigt illa. 

– Över 600 000 är hemlösa efter att deras hus spolats bort. 9,5 miljoner människor har drabbats totalt sett, alltså lika mycket som hela Sveriges befolkning. 

Enligt Per Byman är viljan att hjälpa till stor. Att skänka pengar till en seriös organisation anser han vara ett av de mest effektiva sätten. 

– Radiohjälpen har haft i uppdrag att samordna insamlingar i tv och radio sedan 1939 och har mycket bra kontakt med de som arbetar på plats, säger han. 

Den här insamlingen är akut. Vad innebär det?

– Att beslutet om insamlingen togs väldigt snabbt. I fredags togs beslutet och sedan i går är insamlingen igång. 

Insamlingen som sker genom Sveriges Radio är just nu uppe i 1,5 miljoner. 

– Det är en otrolig respons. Det är överväldigande att se hur mycket människor vill hjälpa till. 

Hur mycket behövs?

– Det går inte att uppskatta just nu. Vår insamling är såklart eb droppe i havet, men kan vara en väldigt viktig droppe. Jag har hört talas om siffror på upp emot 100 miljoner euro som kan komma att behövas. 

Natten mot idag slog ovädret i försvagad form till mot Vietnam. Utrikesdepartementet räknar med att det finns omkring 2 000 svenskar i Filippinerna och 500 i Vietnam. Sveriges ambassad i Bangkok i Thailand, som ansvarar även för Filippinerna, hade på måndagsmorgonen inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar. Vid fyra-tiden på morgonen var det ett 20-tal svenskar i Filippinerna som inte hört av sig till anhöriga.

Så skänker du

Sms:a ORKAN till 72999.

Då skänker du 50 kronor.

Pengarna bekostar både akut hjälp och det långsiktiga återuppbyggnadsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.