Olofström

Kommunbråk - Olofström anklagar Karlshamn för fula knep

1:44 min

Olofströms kommunalråd, socialdemokraten Sara Rudolfsson, anklagar grannkommunen Karlshamn för att vilja roffa åt sig Olofströms kummuns skuldrådgivningsverksamhet. Enligt Karlshamn kan olofströmsbor inte få hjälp med skuldsanering i sin egen kommun. Men det uttalandet är en ren svartmålning, enligt Sara Rudolfsson.

– Varför säger de inte nej i Karlshamn när en olofströmsbo ringer dit, och hänvisar tillbaka till vår kommun. Det är det de ska göra, säger hon.

Hur fungerar egentligen er skuldrådgivning?

– Jag vet att vi har en skuldrådgivningsfunktion. Jag ska kolla upp det här, säger Sara Rudolfsson.

Misstänker fula knep
När kommunalrådet ringer upp igen säger hon att Olofström har en väl fungerande rådgivning. Hon säger att hon tror att tjänstemännen på konsumentkontoret i Karlshamn kan ha en baktanke med sina återkommande klagomål - nämligen att få Olofströms politiker att vilja skrota sin egen rådgivning, och istället köpa in tjänsten från Karlshamn. 

Den politiskt ansvariga i Karlshamn, kulturnämndens ordförande Lena Sandgren (S), säger att Karlshamns kommun inte alls har en sådan baktanke.

- Nej, vi har ingen önskan om det. Vi har tillräckligt att göra som det är.   

Viktig rådgivning
Det är mellan 30 och 40 olofströmare som hittills i år vädjat om hjälp i Karlshamn. De behöver hjälp med att fylla i blanketter för att ansöka hos Kronofogden om skuldsanering så att de på sikt kan bli fria från skulder.

– Många har inte grepp om sina skulder och vet inte hur man fyller i en sådan här blankett. Det är ganska avancerat och krävs en hel del kunskap, säger Carola Lövstedt, skuldrådgivaer i Karlshamn.

Karlshamn hjälper en del  av olofströmarna och gör därmed en del av Olofströms kommuns jobb.

– Vi hjälper till i vissa fall, men avvisar de flesta som ringer. Men det är svårt. De har ingenstans att vända sig. Vi hör det här både från skuldsatta i Olofström och från en del patientombud till funktionshindrade, säger hon.

Frågetecken kring insats
Om Olofström får samtal från hjälpsökande Karlshamnsbor har vi inte kunnat få reda på. Olofströms kommuns skuldrådgivare, Björn Sigfridsson, svarar varken på den frågan eller på frågan hur många skuldsatta olofströmare han hjälpt det senaste året.

Carola Lövstedt på Konsumentkontoret i Karlshamn säger att hon under flera år har försökt få Olofström att bättra sig med sin skuldrådgivning men det har inte hjälpt.

– Här handlar det om att ge människor den stöttning och praktiska hjälp de faktiskt behöver. De som ringer hit från Olofström säger att de inte kan få det i sin kommun, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se