Blekinge

82-åring tvångsflyttas från dialysen

3:51 min

Olle Helt, 82 år, bor i Hallabro norr om Ronneby. I fem år har han gått på dialys i Karlskrona. Men nu blir han tvångsförflyttad därifrån till dialysen i Karlshamn.

– Jag tycker det är dåligt. Vi är sjuka människor som kastas hit och dit. Vi ligger inte här för att det är roligt, säger Olle.

Han har skrivit brev till verksamhetschefen för dialysavdelningen men inte fått något svar ännu.

Som svar på varför han flyttas till Karlshamn har han fått höra att det råder platsbrist i Karlskrona.

– Politikerna gör konstgjord andning på dialysen i Karlshamn. Det pratas om att det råder överkapacitet på avdelningen där men det ger jag inte mycket för, säger Olle.

Johnny Persson är avdelningschef på dialysen i Karlskrona. Han förklarar omflyttandet av patenterna med just platsbrist.

– Vi har platsbrist i Karlskrona och lediga platser i Karlshamn så det handlar om en rättvisefråga. Vi försöker titta på var patienterna bor så att de ska få så kort resväg som möjligt. Men jag förstår att det handlar mycket om trygghet för patienterna.

Avdelningschefen berättar också att det är viktigt att avdelningen alltid är redo för akuta fall.

– När det gäller dialyspatienter handlar det om avancerad teknik och då måste vi också ha en ledig plats så att vi kan ta emot akutpatienter. Vi får oplanerade besök flera gånger varje vecka, säger han.

Yamile Lindgren
yamile.lindgren@sverigesradio.se