Sverige söker OS 2022

Stockholm och Åre kommer att söka vinter-spelen. Sveriges olympiska kommitté, SOK, meddelade på måndagen att en avsiktsförklaring kommer att lämnas in.

Om de fortsatta utredningarna visar att projektet kring OS i Stockholm och Åre håller kommer en ansökan att lämnas in till IOK den 14 mars 2014.

Ansökan ska sedan fördjupas i januari 2015, och då ska också frågan om statliga ekonomiska garantier vara behandlad.

SOK, Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) har haft samråd med alla idrottsförbund. De tre ordförandena Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber är överens om slutsatsen.

– Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte. Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer, säger parterna i ett pressmeddelande.

Norska Oslo har sedan tidigare tackat ja till att söka. Liksom kinesiska Peking.

Men München är inte längre med i bilden. Medborgarna i den tyska staden röstade på söndagen i en folkmröstning nej till att staden ska söka vinter-OS 2022.

Sverige har inte arrangerat OS sedan sommarspelen 1912.

Texten uppdateras.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Misslyckade svenska OS-ansökningar:

Vinter-OS (6 gånger)
Göteborg: 1984,
Falun: 1988 och -92 
Östersund/Åre: 1994, -98 och 2002

Sommar-OS (1 gång)
Stockholm 2004

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.