Återigen kaos på kvällståget mellan Alvesta och Växjö

1:34 min

Flera söndagar i rad har det varit överfullt  med resenärer och mer eller mindre kaotiskt på kvällståget mellan Alvesta och Växjö. Liknande problem var det också för ett år sedan. Då försågs vissa tåg med fler vagnar men nu är problemen tillbaka.

Det var knappt att vi kom ombord på grund av alla människor som skulle åka samma tåg. Sittplats var inte att tänka på och alla fick stå vid de stora dörrarna. Man får vara väldigt glad att tåget inte gjorde någon hastig inbromsning, det är en klar säkerhetsrisk, säger Bodil Aspengren som var en av många resenärer nu i söndags.

– Vi upplevde samma sak förra helgen när vi åkte från Köpenhamn, fortsätter hon.

Reste på toaletten
Vid den resan tvingades Bodil Aspengren, hennes man och ytterligare två personer till och med tillbringa en del av tågresan hopträngda på toaletten.

Redan för ett år sedan rapporterades det om de överfulla tågen från Kastrup och att det enligt Veolias trafikchef Mattias Bamerger berodde på en kraftig ökning av antalet resenärer som till kom till Kastrup via charterresor.

Då utlovades flera vagnar på de mest belastade tågen.

– Jag tycker att man måste ha mer plats. Frågan är hur mycket biljetter man kan sälja. Men tågpersonalen ska ha en liten eloge som uttryckt att de framfört önskemål om extra vagnar men inte blivit tillgodosedda, säger Bodil Aspengren.

Ytterligare en vagn
På Veolia som kör tågen säger man att det inte är meningen att resenärer ska tvingas stå inne på toaletten för att det är så trångt. Men att det är svårt att veta hur många som reser.

Susanne Müller är chef för driftplaneringen på Veolia:

– Det ska helst vara fri passage genom tåget så personalen kan röra sig.

Men det finns ingen maxgräns för hur många som får resa med tåget, säger hon. Dock ser hon en lösning redan till helgen med en extra vagn:

– Det är en vagn till med plats för 200 resenärer.