Blekinge

Delade åsikter om e-cigg på krogen

1:29 min

Krögare och nattklubbsägare i Blekinge är splittrade i frågan om att tillåta e-cigarettsrökning i sina lokaler eller inte. Eftersom e-cigaretter inte innehåller tobak omfattas de inte av tobakslagen som förbjuder tobaksrök på restauranger och caféer.

På restaurang Michelangelo i Karlskrona finns ingen uttalad policy, men ägaren Nuradin Krasniqi tänker på hur andra gäster skulle uppfatta det.

– Om en gäst skulle röka en e-cigarett på vår restaurang skulle jag förmodligen säga nej. Inte för att det nödvändigtvis är fel, men det kanske ser fel ut i andra gästers ögon, säger han.

Okej att be gäster gå ut
En e-cigarett ger inte ifrån sig någon lukt, men däremot ser den ut som en riktig cigarett och ger ifrån sig ånga som ser ut som cigarettrök. Det finns ingen lag som säger att du inte får röka e-cigaretter på krogen, men som restaurang- och klubbägare är det helt okej att be en e-cigarettrökande kund att gå ut.

– Restaurang- och caféägare kan ha en egen policy på sitt ställe där de kan skriva, "på vårt serveringsställe råder rökförbud, även e-cigaretter", säger Annette Ludvigsson som är tobakshandläggare på Länsstyrelsen.

Att e-cigaretter inte faller under tobakslagen kan skapa förvirring bland vissa gäster och restaurangpersonal. Fyra av de tio restauranger och klubbar i länet som vi pratat med vill inte att deras kunder röker e-cigaretter i deras lokaler, medan fyra inte har några problem med det alls.

Tjuvrökandet på toaletterna har minskat
På Ronneby Brunns nattklubb säger man nej, eftersom gäster kan tolka det som att det är fritt fram att också röka vanliga cigaretter. På Harrys i Karlshamn säger man ja, och där märker man en minskning av tjuvrökandet på toaletterna sedan e-ciggens intåg.

Agneta Hegestad som driver restaurangen Nya Skafferiet i Karlskrona är en av dem som inte skulle vara helt bekväm om en gäst tog upp en e-cigarett.

– Jag tycker inte riktigt att det passar. Har vi ett beslut som säger att man inte ska röka inomhus tycker jag det gäller för dem också faktiskt. Jag skulle tycka det vore konstigt, säger hon.

Blekingekrogar om e-cigaretter

 • SÖLVESBORG
  Rundella:
  JA. "När det är nattklubb är det okej, och det har förekommit att e-cigarette röks hos oss."
  NEJ. "Inte när lokalen används som restaurang. Efterlyser klarare regler kring det här."
  Altona:
  JA, e-cigg går bra.
 • OLOFSTRÖM
  Napoli:
  NEJ. "Vi vill inte att det ska se ut som att man får röka inne hos oss."
  First Hotel restaurang och bar:
  JA. "Vi har ingen uttalad policy, men så länge det inte stör andra gäster ser vi inga problem med e-cigaretter."
 • KARLSHAMN
  Hotellbaren:
  JA. "Vi har haft personer i lokalen som rökt e-cigaretter, och det är ingenting vi protesterat emot."
  Harrys:
  JA. "Sedan e-cigaretten kom har vi märkt av mindre tjuvrökning på toaletterna. Vi har även sålt e-cigaretter här. Vissa gäster kommer fram och påpekar att folk röker, men man märker ju om det är en vanlig cigarett de röker eller inte."
 • RONNEBY
  Puls
  :
  NEJ. "Om någon röker en e-cigarett kan andra få för sig att tända en riktigt cigarett. Därför har vi sagt nej till att röka överhuvudtaget."
  Ronneby Brunn:
  NEJ. Inte när det är nattklubb. "Det skapar för mycket diskussion, folk tror att det är riktiga cigaretter. Vi vill undvika problem."
  JA. "Om man vill röka i restaurangen, men man ska helst fråga personalen först. Dock har frågan aldrig ställts."
 • KARLSKRONA
  Nya Skafferiet:
  NEJ. "Tycker inte att det passar. Ingen har rökt e-cigarett här, men skulle det hända skulle vi be dem gå ut."
  Michelangelo:
  NEJ. "Andra gäster kanske kan få avsmak eftersom det utifrån kan se ut som en riktig cigarett. Det kan se fel ut på avstånd tror jag."

Elin Samuelsson

Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

elin.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.