1 av 2
Steinert Ingemarsson vid Polismyndigheten Blekinge. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Färja Liverpool Seaways som går mellan Karlshamn och Klaipeda. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Blekinge

Gunder gav gott resultat i Blekinges hamnar

"Jag är mycket nöjd med resultatet"
1:32 min

Sex personer har gripits och stöldgods som är värt minst 150 000 kronor har stoppats. Det är resultatet av Operation Gunder där polisen under två veckor punktmarkerat Blekinges hamnar för att stoppa organiserad brottslighet. Insatsledaren Steinert Ingemarsson är nöjd.

– Jag är mycket nöjd med resultatet eftersom detta bara är andra gången vi har den här nationella insatsen i Blekinge, säger han.

Operation Gunder är en nationell polisinsats i samarbete med tull och kustbevakning för att störa de grovt kriminella som utnyttjar färjetrafiken på Östersjön för att skeppa ut stöldgods eller ta sig illegalt in i landet.

Sjösatt i mars
Projektet sjösattes i mars och har sedan dess bland annat gjort nerslag i de stora hamnarna i Stockholm med gott resultat. I maj var det Blekinges tur första gången och nu var det alltså dags igen.

Under de gångna två veckorna har stulna motorcrosscyklar och däck till lyxbilar beslagtagits på färjan till Klaipeda i Karlshamn. Fyra ton bilbatterier har stoppats på grund av misstanke om miljöbrott och en vitrysk medborgare som illegalt försökte ta sig in landet har nu häktats.

Bild av brott
Dessutom ger de här punktinsatserna polisen en bild av hur den organiserade brottsligheten fungerar, säger Ingemarsson.

– Just stöldärendet visar tydligt resmönstret eftersom vi kunde spåra stöldgods ända upp till Stockholm och Falun, säger han.

Och nu fortsätter Operation Gunder under hela 2014.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få använda den här styrkan igen, säger Steinert Ingemarsson.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".