Karlskrona

Deras second hand-butik skänker dagskassan till Filippinerna

På lördag skänker Pingstkyrkans second hand-butik på Bergåsa i Karlskrona, tillsammans med ett stort antal andra butiker i landet, hela dagskassan till katastrofdrabbade i Filippinerna.

– Man blir ju panikslagen och frustrerad när man ser det här, man skulle vilja vara där och hjälpa till men vi gör vad vi kan här, säger verksamhetsansvarig i butiken, Olle Lundström.

Stor förödelse
Det var i förra veckan som tyfonen drog in över Filippinerna. 10 000 människor tros ha förlorat livet och de som överlevde försöker desperat ta sig ifrån de värst drabbade området, Tacloban.

Hjälpinsatserna har nu börjat nå fram, igår kom japanska och belgiska räddningslag med tält och vatten. Och det är just till de grundläggande behoven; mat, vatten och mediciner som pengarna från second hand-butikens dagskassa kommer gå.

Telefonen ringer
Olle Lundström har fått svara i telefonen hela veckan. Han berättar att flera har ringt och frågat hur de kan hjälpa till. Många undrar om de inte kan samla in kläder. Tanken är god säger han men att skicka dit kläder härifrån skulle ta för lång tid och kosta för mycket pengar.

– Det är bättre att skicka pengar som de kan köpa billiga kläder för där. Det finns resurser i Manilla men det saknas pengar, menar han.  

Hoppas på givmildhet
Många av butikerna, som liksom de säljer begagnat för PMU, Pingstmissionens utvecklingsarbete, kommer skänka hela dagskassan på lördag. Och Olle räknar med att få in en bra slant, mellan 30 och 40 000 kronor. 

– Vi har sparbössor på diskarna också och hoppas att det kan sporra folk så det kan bli lite mer än vanligt till och med, säger Olle Lundström.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sverigesradio.se