Karlskrona

Sponsorpengarna räcker inte till för FK Karlskrona

1:21 min

Sponsorerna överger den nybildade fotbollsklubben FK Karlskrona, som ett år efter bildandet har ekonomiska problem. Det kommer saknas 300 000 kronor i uteblivna sponsorintäkter när året är slut och i veckan sparkade klubben två tränare till följd av den dåliga ekonomin.

När de två fotbollsklubbarna Karlskrona AIF och Lyckeby GoIF slog sig samman för ett år sedan så var det främst för att rädda de båda lagens dåliga ekonomi. Två organisationer blev en och fyra tränare blev två.

Hård konkurrens
Men efter en säsong har den nya klubben inte fått in så mycket sponsorpengar som väntat. Omkring 300 000 kronor saknas av sponsorerna, som är den klart största inkomstkällan.

– Det är många som jagar sponsorerna i Karlskrona. Hockeyn drar ju väldigt mycket med sina 3 000 hemmasupportrar i Telenor arena varje hemmamatch, de har en stark produkt att sälja. Vi har Västra mark och 500 i publiken, det är inte lika starkt, säger klubbens ordförande Bo Lindström.

Se över kostnader
Allt som allt räknar FK Karlskrona med nollresultat i år, men de sviktande sponsorintäkterna kommer att sätta sina spår på verksamheten.

– 300 000 är ju 300 000. Så det är en viktig intäkt som vi inte fått in, då får vi se över kostnadssidan så att vi balanserar verksamheten.

Bra beslut
I december ska en ny budget vara färdig. Bo Lindström ser positivt på klubbens framtid, och är övertygad om att det var rätt att slå ihop lagen.

– Om vi inte hade slagits ihop så är det inte säkert att båda klubbarna hade funnits i dag, så illa var det för två år sedan. Det var definitivt ett bra beslut, både sportsligt och ekonomiskt och för fotbollen i Karlskrona.

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se