Hockey

KHK kan bilda aktiebolag

Skattetekniska skäl kan få Karlskrona hockeyklubb att bilda ett bolag. Klubbens styrelse har frågan uppe på sitt möte i morgon kväll.

– Vi är en ideell förening som inte är momsredovisningsskyldiga och vi ju vet att Skattemyndigheten förr eller senare kommer att ha synpunkter på att när vi omsätter 35 miljoner kronor så borde vi redovisa moms och annat också, säger Rolf Lindberg,  KHK:s styrelseordförande.

Måste anpassa sig
Snart måste KHK anpassa sig efter de regler som finns runt en förening som har vuxit och blivit ett företag.

KHK:s styrelse diskuterar just nu framtiden och man siktar högt. Om sex år ska laget spela i den högsta hockeyligan i Sverige, SHL, och klubben ska vara ett av Sveriges starkaste idrottsvarumärken.

Detta är ett mål som kräver att klubben kan ta in mycket kapital och som Rolf Lindberg menar svårligen kan nås utan en bolagisering.

– Vi ska spela i SHL 2020 senast och det här är ett led i det arbetet.

Bolag ett måste
Det blir först till sommaren, när KHK har sitt årsmöte, som klubben ska ha bestämt sig för om det blir ett aktiebolag för klubbens a-lag och eventbolag. Tiden fram till dess ska ägnas åt att ta reda på hur andra hockeyklubbar som bildat bolag har gjort, och hur KHK i så fall ska utforma bolaget.

Ett alternativ är att sponsorer får köpa aktier och därmed delägarskap, så har många elitsatsande föreningar gjort för att få in pengar. Men om det kan bli aktuellt är för tidigt att säga idag, enligt Rolf Lindberg.

– Vi kommer att se till så att hockeyn har ett stort inflytande här sen var det landar det kan jag inte ha någon uppfattning om idag.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sverigesradio.se