Blekinge

6 000 blekingar har diabetes

Runt om i Sverige uppmärksammas Världsdiabetsdagen. På Blekingesjukhuset i Karlshamn är det föreläsningar, workshops och utställningar idag. Bakom initiativet står Blekinge diabetesförening.

Miriam Mattsson, ordförande i Blekinge diabetesförening berättar att det under dagen varit föreläsningar bland annat om att vårda sina fötter.

– Man kan få nedsatt känsel och blodcirkulation. Det är viktigt att skydda sina fötter med bra skor och strumpor som inte veckar sig så det uppstår sår, säger Miriam Mattsson.

Många i riskzonen
Omkring 6 000 blekingar har diabetes, berättar Miriam Mattsson. Men det kan finnas många som ligger i riskzonen.

Det händer mycket inom forskningen, berättar hon, bland annat forskas på vaccin.

Idag lider omkring 382 miljoner människor av diabetes och det är fler än någon gång tidigare.

I rapporten som släpptes med anledning av den internationella diabetesdagen sägs att detta motsvarar 8,4 procent av den vuxna befolkningen i världen.

Stort mörkertal
Liknande siffror kan redovisas för Sverige där cirka 400 000 uppskattas lida av diabetes. Av dessa har 50 000 typ 1-diabetes som är insulinkrävande. Ytterligare cirka 350 000 lider av ålders- eller typ 2-diabetes. Men mörkertalet beräknas vara stort.

Precis som i världen i övrigt ökar sjukdomen i Sverige. En fördubbling av antalet nyligen insjuknade har skett sedan 1980-talet. 

Yamile Lindgren
Yamile.lindgren@sverigesradio.se