Ronneby

Första fyndet hölls hemligt i tio år

6:59 min

Arkeologer i Blekinge har hittat 29 så kallade guldgubbar från järnåldern under utgrävningar i Västra Vång nordöst om Ronneby. Under nästan 10 år har arkeologerna hållit delar av de 2000 år gamla fynden hemliga, för att förhindra plundring.

Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum förklarar att utgrävningen började i samband med att Karlskrona kommun skulle genomföra sitt vattenprojekt 2004. Då gjordes det första fyndet, en 2 000 år gammal maskbild i brons, men arkeologerna har hållit det hemligt för att förhindra plundring. 

– I våras grävde vi på en kulle i Västra Vång och hittade då en rad märkliga saker som vi inte väntat oss, berättar han. 

Förutom guldgubbarna - små, tunna och förgyllda bleckfigurer - hittade arkeologerna huvuden, masker och byster gjutna i brons samt glaskärl och pilar. Fynden kan daterats från Kristi födelse till tidig medeltid. 

– Det visar på kopplingar till både Bornholm i Danmark, Eketorp på Öland och Uppåkra i Skåne. 

Fynden pekar på att platsen kan ha varit en kultplats för runt 2 000 år sedan.

– Föremålen kan ha använts till olika riter som vi inte vet så mycket om idag, säger Marcus Sandekjer. 

Guldgubbar har tidigare påträffats på 17 platser i Sverige. De största guldgubbfynden har dock gjorts på den förhistoriska boplatsen Sorte Muld på Bornholm där närmare 2 500 figurer har påträffats.

De arkeologiska undersökningarna i Västra Vång har genomförts av Blekinge museum på uppdrag av Länsstyrelsen i Blekinge med anledning av Karlskrona kommuns projekt för vattenrening. 

Läs mer här: 

Guldgubbar

Guldgubbar är 10-20 millimeter stora, mycket tunna och förgyllda figurer från stenåldern. De föreställer kvinnor, män och par samt djur. 
Vid arkeologiska utgrävningar i Skandinavien har närmare 3 000 guldgubbar påträffats. De allra flesta av dem, nästan 2 500, hittades vid boplatsen Sorte Muld på danska ön Bornholm.
Det största fyndet i Sverige har gjorts i Uppåkra utanför Lund och i Slöinge i Halland. Det nya fyndet i Blekinge med 29 guldgubbar är det tredje största i landet.
Källor: Blekinge museum och Historiska.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.