Kalmar-Mjällby 2-1

Seger när Rydström tog farväl

4:02 min

Det var avskedens dag i Kalmar. Lagkaptenen Henrik Rydström, med 20 säsonger i föreningen, och tränaren Nanne Bergstrand gjorde sina sista insatser för Kalmar. Efter 2-1 (2-1) mot Mjällby fick de också avsluta med en medalj.

Sista omgången - Kalmar hade chans på medalj, Europacupplats och bästa slutplaceringen sedan SM-guldåret 2008.

Men där låg inte fokus i Kalmar. Den 3 november 2013 var dagen då Henrik Rydström efter 20 år i föreningen lade skorna på hyllan och dagen då Nanne Bergstrand efter 13 år som huvudtränare lämnade Kalmar.

– Just nu är det bara glädje. Jag är glad över att vi vann, glad över att vi fick spela och glad över en fantastisk publik, säger Henrik Rydström till Radiosporten.

– Jag ville försökat ta in, minnas och känna och sen är det inte enkelt att göra det när man ska fokusera på en prestation också. Då blir man sammambiten men det kändes glädjefyllt hela tiden.

Ett regnigt och småkallt Kalmar med Mjällby på besök brukar inte betyda folkfest, men det var precis vad det blev. Före, under och efter match hyllades duon som varit med att ta Kalmar från ett mediokert jojolag till att vara med och konkurrera om de absoluta topplaceringarna i allsvenskan.

Redan vid inmarschen började hyllningarna, samtliga Kalmarspelare hade på sig tröja nummer 8 med Rydström skrivet på ryggen - och så fortsatte det.

Även om Mjällby lade lite sordi på stämningen genom att ta ledningen efter fem minuter, målskytt: Pär Ericsson. Men festen skulle komma igång igen. David Elm kvitterade och Tobias Eriksson satte en straff till 2-1 innan första halvlek var över.

Andra halvlek tillhörde helt Kalmar som kunde spela hem tre poäng, och i och med att Helsingborg förlorade mot AIK också en bronsmedalj.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se