Hällaryd

Hemtjänstpersonal slår larm: "Räcker inte till"

1:29 min

Gamla som läggs för natten redan halv sju, oregelbundna måltider och stress. Hemtjänsten i Hällaryd i Karlshamns kommun larmar om att man inte räcker till och nu vänder man sig till ledning och politiker för att få till en förändring.

2008 blev hemtjänsten i Hällaryd utsedd till årets arbetsplats inom Karlshamns kommun, men det var då. Nu är läget ett annat och i ett tre sidor långt brev beskriver personalen situationen på deras arbete.

I säng halv sju
Gamla som tvingas lägga sig redan halv sju. Vårdtagare som får frukost först halv tio och som sedan serveras lunch två och en halv timme senare. Ett tufft schema med arbete var annan helg och som dessutom tar tid och energi att lägga samt en rad andra arbetsuppgifter som tar tid från vårdtagarna.

Hemtjänstpersonalen har inte velat ge några kommentarer innan man har fått prata med sina chefer. Men exakt när det ska ske är oklart.

Inga löften
Ulrika Johannesson Olsson är verksamhetschef för hemtjänsten och lovar att hon och chefen för arbetsgruppen i Hällaryd ska träffa personalen, men några löften om förändringar kan hon i nuläget inte ge.

– Nej det kan jag inte. Först ska vi ha en dialog med personalen, så i nuläget kan jag inte ge några löften. 

Har fått extra resurser
Omsorgsnämndens ordförande, Christell Friskopp (S) säger att man nu tillsatt en utredning och skulle allt i personalens brev visa sig stämma är situationen oacceptabel, säger hon.

Samtidigt är hon lite förvånad över att brevet kommer nu, efter som man gett hemtjänsten i Hällaryd extra resurser. Men som hon säger, dem verkar inte ha räckt till.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se