Blekinge

Bleking ska pressa EU i narkolepsifrågan

1:18 min

263 vuxna och barn i Sverige, varav sex i Blekinge, har hittills drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan. Nu startar Narkolepsiföreningen Sverige ett europeiskt nätverk som ska sätta press på EU och regeringar att engagera sig mer för de drabbade.

Varje EU-land måste se till att alla som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan får tillbaka sin livskvalité. Det menar Narkolepsiföreningen Sverige.

En av de som ingår i nätverket är Herman Afzelius från Kallinge. Nu grundar de tillsammans med drabbade, anhöriga och advokater från fyra andra europeiska länder ett nätverk som ska arbeta för de drabbades rättigheter. Förra helgen hölls den första konferensen i Stockholm.

– Det var fantastiskt men väldigt känslosamt. Vi fick höra andra berätta om precis det som vi går igenom, säger Herman Afzelius, ledamot i Narkolepsiföreningen Sverige.

Plötsliga sömnattacker
Herman Afzelius son drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerats med vaccinet Pandemrix. Sjukdomen rubbar hur hjärnan reglerar sömn och vakenhet. Vanliga tecken på sjukdomen är att man får plötsliga sömnattacker. Men också att kroppens muskler slutar fungera vid starka känslor som glädje och ilska.

Kämpat i flera år
Med det nya europeiska nätverket vill Narkolepsiföreningen Sverige sätta press på EU och regeringar att engagera sig mer för de drabbade.

– Folk har blivit sjuka efter att ha vaccinerats med Pandemrix och behövt kämpa med den problematiken sedan den här medicinskandalen startade. Nu är det dags att knacka på dörren till EU och få dem att engagera sig, säger Herman Afzelius.

Alexander Zeilon Lund
alexander.zeilon_lund@sverigesradio.se