Karlskrona

Nadja Casadei om cancern: Tror jag klarar allt

8:25 min

För en månad sedan fick friidrottaren Nadja Casadei från Karlskrona beskedet att hon har cancer i magen och halsen. Samtidigt som hon går sitt livs tuffaste match pekar hon ut OS i Rio de Janeiro 2016 som det stora målet.

Det är en ganska bra dag för Nadja Casadei idag. Men hon är trött. Hon vaknade halv sex och kunde inte somna om.

– Jag har jättesvårt att sova i perioder. Det är mycket tankar på nätterna och så är det alla biverkningar. Det är stickningar, jag är torr överallt och har ont i magen, säger Nadja Casadei.

Tredje behandlingen
På torsdag kommer Nadja Casadei att få sin tredje cellgiftsbehandling. Sedan kommer läkarna undersöka hur kroppen har svarat på behandlingen.

I bästa fall har kroppen svarat på ett bra sätt och då har hon gått nästan halvvägs igenom cellgiftsbehandlingen. I värsta fall är hon tillbaka på noll och då ska hon behandlas med en annan metod.

"Shit jag kan dö"
Det går väldigt upp och ner med hur Nadja Casadei mår just nu. Ena stunden känner hon sig som "gamla Nadja fast med noll kondition" och nästa stund vill hon bara sova.

Hon tänker väldigt positivt för det mesta men de andra tankarna kommer också.

– Ibland tänker jag att, shit jag kan dö. Då blir jag ledsen och alla mörka tankar kommer fram. Men då vänder jag mig åt familjen och bloggen. Så fort jag sysselsätter mig glömmer jag bort det, säger Nadja Casadei.

Stödet i bloggen
Hon får besök varje dag, bland annat har Erica Johansson, Ebba Jungmark och förra Karlskronabon Carolina Klüft besökt henne. Nu har hon 
ett berg av nallar hemma.

Förutom besök och promenader så ägnar hon mycket tid åt bloggen Riovanschen som följs av 35 000 personer varje vecka. Där får hon 100-150 kommentarer på varje inlägg.

– Det är helt magiskt. Bloggen är min kompis, mitt stöd och min terapi. När jag inte mår bra orkar jag inte skriva att det är bra, då skriver jag att jag mår piss, säger Nadja Casadei.

"Enkla vägen ut?"
Det är långt ifrån alla som tänker på träning när de har cancer. Nadja, som ägnat stora delar av sitt liv åt att träna, bestämde sig när hon efter cancerbeskedet fick en fråga av sin syster.

– Min syrra frågade "Hur gör du med träningen, ska du ta den enkla vägen ut och ge upp?" Då kände jag direkt att jag inte kommer ge upp. Jag satsar på OS 2016 och då är det viktigt med träningen, jag vet att jag vill tillbaka, säger Nadja Casadei.

"Blir ledsen och arg"
Hon vill väldigt mycket med träningen, men hennes läkare har sagt åt henne att träna med förstånd. De har sagt att man inte ska "slå på den kropp som ligger ner".

Därför är det viktigt att hon har sin pojkvän Gunnar och sin coach som stoppar henne om hon vill köra för hårt.

– Ibland känns det för djävligt med träningen. Jag blir ledsen och arg. Jag flåsar som en kossa när jag lyft en hantel, säger Nadja Casadei som i vanliga fall är väldigt vältränad.

"Jag tror jag klarar allt"
I kampen mot cancern tar hon med sig ord som hennes föräldrar alltid sagt till henne. Ord som handlar om att allt fixar sig.

– Mamma och pappa har alltid sagt att jag klarar allt. Pappa har sagt "det blir bra Nadja". De orden har format mig. Jag tror jag klarar allt, det finns inget jag inte klarar. Om ett skepp sjunker så är det jag som överlever, säger Nadja Casadei.