MORGONEN

Om Saga i Bron: "Hon har definitivt Aspergers"

2:38 min

Just nu visas den andra säsongen av tv-serien Bron på SVT, och där får man bland annat följa polisen Saga Norén som många menar helt klart har Aspergers syndrom. Malin Ovesson från Ronneby har Aspergers, och hon tror definitivt Saga har syndromet.

Sofia Helin som spelar Saga har fått många positiva reaktioner från folk som själva har Aspergers, men en del har också kritiserat hur Saga framställs.

Malin Ovesson från Ronneby har Aspergers. Hon ställer sig till de människor som tycker Sofia Helin gör rollen bra.

– Jag tycker faktiskt de har gjort en bra skildring hur det kan vara att ha Aspergers, säger hon och fortsätter:

– Men det man ska tänka på är att bara för att man har Aspergers så är inte alla som Saga, utan alla är olika. Men jag tycker de fått med mycket som är bra.

Känner igen sig
När man tittar på serien tänker man att Saga är ganska socialt osmidig, inte bryr sig så mycket om trevligt småsnack, rätt känslokall och otålig, men också väldigt effektiv, rak, rationell, rättvis och kompetent.

Malin Ovesson, som sett andra säsongen, säger att hon känner igen sig själv i Saga.

– Hon är ordagrann, svårt att läsa mellan raderna och det har jag med. Hon är påflugen ibland och det kan jag vara också. Och så är hon duktig på detaljer, och det är jag med.

"Blir inte förolämpad"
På senare tid har personer med Aspergers syndrom dykt upp i olika filmer och tv-serier. Bland annat har man kunnat se Simon i filmen I rymden finns inga känslor och Sheldon Cooper i The big bang theory. Malin Ovesson har koll på dem, och säger att hon gillar de gestaltningarna också.

– I The big bang theory och I rymden finns inga känslor så har de verkligen, dragit på riktigt. De är väldigt extrema. Ganska väldigt lite empatisk förmåga och verkligen svårt för det sociala och koder, säger Malin Ovesson.

– Sen har de mycket tvångssyndrom, så de har spätt på lite. Men det är roliga karaktärer som man kan skratta åt. Jag blir inte förolämpad av dem.

Vilken bild tror du allmänheten får av Aspergers genom dessa extrema roller?

– I och med att det görs med humor tror jag det blir positivt. Men man måste tänka på att alla är olika, säger Malin Ovesson.