Karlskrona

Bedragare ringde Frank över 70 gånger

1:28 min

I helgen har det rapporterats om telefonsamtal från Kongo, där den som ringer tillbaka på ett missat samtal får en saftig telefonräkning. Frank Singer i Karlskrona blev uppringd över 70 gånger i helgen. Men igår fick han nog.

– Till slut sa jag "I'm sorry, I'm a police officer." Och då sa de bara "Oh my god!" Och sen dess har det varit tyst.

I fredags morse blev Frank Singer uppringd av en kvinna som utgav sig ringa från Microsoft för att hjälpa honom med en uppdatering av hans dator. Han tackade nej, men trots det fortsatte det att ringa under hela helgen. Inte mindre än 73 samtal tog Frank emot, men på uppmaning av Malmö-polisen sa han till slut ifrån på skarpen.

Polisanmälan leder sällan någonvart
Att polisanmäla bedrägerier kommer man inte så långt med. Enligt Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning i Stockholm är chansen mycket liten att hitta de skyldiga om de till exempel ringer från afrikanska länder, eftersom det utanför Europa saknas ett bra samarbete polismyndigheter emellan.

Bedrägerierna ökade 24% under första halvåret 2013 jämfört med samma period förra året, och enligt stockholmspolisen Jan Olsson ser trenden inte särskilt positiv ut.

– Tittar man på vad Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och många andra anser finns det ingenting som tyder på att det kommer minska, snarare tvärtom, säger han.

Uppmanar att polisanmäla ändå
Trots att det förmodligen inte leder nånvart uppmanar it-polisen Björn Andersson i Blekinge att polisanmäla ändå, eftersom det till slut skulle ställa krav på politiker att ta tag i det växande problemet. Och Frank Singer hoppas få ett slut på bedrägerisamtalen, inte bara för sin egen skull.

– Hur många 70- och 80-åringar blir inte lurade? Många blir av med pengarna. Så länge folk svarar på de här grejerna kommer de åt deras konton. Vi ska hjälpa varandra, inte stjälpa varandra, säger Frank Singer.