Norje

Ovanligt bakterielarm på Lagerbergs

1:40 min

E-colibakterier upptäcktes nyligen i kycklingproducenten Lagerbergs slakteri i Norje. Bakterier hittades i prover tagna på tre platser i fabriken.

Företaget Lagerbergs kyckling i Sölvesborg har enligt Livsmedelsverket doppat slaktkroppar i vatten smittat av e-colibakterier. Smittat vatten har också hittats vid två provtagningar på vattenkranar i fabriken.

– Fynd som detta är ovanliga i livsmedelsprocesser. Det handlar om mycket små mängder bakterier, bara någon per 100 milliliter vatten. Men gränsen går vid noll, säger Livsmedelsverkets veterinärinspektör Eva Eriksson.

Aldrig tidigare
Bakterierna hittades i tre prover som togs i anläggningen i slutet på september och början av oktober. Det är första gången Lagerbergs har funnit e-colibakterier i sin produktion.

– Som väl är har vi varit förskonade från det tidigare, säger Peter Lagerberg.

I dagsläget är det omöjligt att veta hur farligt det smittade vattnet är.

– Analyserna är gjorda på en nivå där det endast går att se att det handlar om e-coli men inte specifikt vilken sort. Men stickprover tagna på köttet som doppats i smittat vatten höll sig inom tillåtna gränsvärden, säger Mohammed Abdel Fattah, veterinär på Livsmedelsverket.

Akuta åtgärder
Lagerbergs har gjort en del akuta åtgärder. Man har bland annat bytt ut vattenslangar och klordecinficerat produktionsanläggningen. Flera nya prover har tagits efter det och de har visat att kycklingfabriken varit fri från e-colibakterier.

Lagerbergs har fram till årsskiftet på sig att redovisa till Livsmedelsverket hur man ska säkra produktionen för framtiden.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se