Blekinge

Stora brister i äldrevård visar undersökning

1:30 min

Mer än var femte anställd inom äldreomsorgen kan inte tänka sig att arbeta kvar om tre år, om arbetsförhållandena fortsätter vara som de är. Det visar fackförbundet Kommunals undersökning bland 5 700 medlemmar.

Nästan var fjärde tillfrågad inom äldrevården tycker att bemanningen är så låg att den varje vecka utgör en risk för de äldre.  Stress anges som ett stort problem, både psykisk och fysisk. Detta får många att tvivla på en framtid inom yrket, 22 procent säger att de inte kan tänka sig att arbeta kvar om tre år. I Blekinge är den siffran 14 procent.

Märks tydligt
Undersköteskan Lisbeth Bengtsson jobbar på ett demensboende i Karlskrona och driver också en Facebookgrupp som samlar äldrepersonalen i kommunen, hon märker dagligen hur tunga arbetsförhållandena är.

– Dagligen har vi inlägg i vår grupp där folk pratar om att byta jobb, att de ska hitta något annat, fast de älskar det jobb de hade från början. Men det jobbet är inte bra längre, nu är det bara kvantitet som gäller, säger hon.

Värst hos unga
Sämst ser siffrorna ut hos de i åldern 35 år och yngre, där var tredje inte kan tänka sig att arbeta kvar. Och det är ett problem enligt Kommunal eftersom det kommer behövas mycket mer omvårdnadspersonal de kommande åren. Det kommer saknas runt 170 000 personer med omvårdnadsutbildning år 2030.

– Under denna våren och sommaren som har varit så har vi haft ett genomslag på besparingarna som har fått folk ner på knäna. Jag skulle inte rekommendera någon att gå denna utbildningen och ta detta jobbet, oavsett hur mycket jag älskar mitt jobb, säger Lisbeth Bengtsson.

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se