Ravlunda

Försvaret kritiseras för förorening av Hanöbukten

1:31 min

När Havs- och vattenmyndigheten nyligen lämnade in sin rapport om Hanöbukten till regeringen fick det svenska försvaret kritik. Vilken miljöpåverkan de har på övningsfälten på Ravlunda skjutfält vet man - men inte vad försvaret skjutit ut i havet de sista decennierna.

– Det kan finnas åtskilliga mängder bly och andra ämnen som påverkar miljön i Hanöbukten, säger Mats Svensson som är enhetschef på havs- och vattenmyndigheten. 

Men problemet är att man inte vet. När Sweco som konsulter undersökte försvarets miljöpåverkan på Hanöbukten kunde de konstatera att landområdet inte visade på någon negativ miljöpåverkan.

Men när försvaret övar på Ravlunda skjuts det skarpt rakt ut i havet. Och så har man gjort i decennier, med det nationella intresset i ryggen.

– Det har vi inga synpunkter på. Men i tid av fred kan man ju diskutera ifall man inte ska utreda de miljökonsekvenser som finns av deras verksamhet bättre, säger Mats Svensson.

Trots stöd i lagstiftningen finns inga miljö- och konsekvensbeskrivning att ta del av när det gäller försvarets verksamhet i havet, men överbefälhavare Sverker Göransson tycker ändå att Försvaret tar sitt miljöansvar i dag.

– Försvaret har ett ansvar för miljön precis som alla andra delar av samhället och det tycker jag att vi har tagit under många ur nu, säger ÖB Sverker Göransson och tillägger:

– Men sen finns det en utmaning i vad det innebär som vi skjutit under årens lopp och vad som finns i vattnet. Det kan vi inte förändra men vi kan vara måna om det vi har nu och ta hand om konsekvenser så gott det går.

Mats Svensson är oroad för vad försvarets inställning genom åren kan kosta oss.

– Man har ju haft den synen förr att "vad man inte ser har man inte ont av" och skjuter man ut i havet så har det minsta möjliga påverkan på oss. Men kanske slår det tillbaka på oss nu.

Malin Rimfors

Malin Rimfors, reporter på Österlen. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio

044 - 775 512 35

malin.rimfors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista