Kallinge

Giftigt ämne hittat i Kallinges vatten

6:53 min

Höga halter av den förbjudna kemikalien PFAS har hittats i vattenprover i Kallinge.

Idag stängde Ronneby kommuns VA-bolag Miljöteknik vattenverket i Kallinge. Flera tusen personer på orten med omnejd kan ha fått i sig ämnet PFAS.

Hans Nilsson, vd på Miljöteknik, kallade till presskonferens och berättade vad man upptäckt.

– Man har hittat kemiska ämnen i dricksvattnet. Nu matas Kallinge med vatten från Ronneby, så det är ingen fara att dricka vattnet idag, säger han.

Brandskum är orsaken
Det är ämnen från brandskum som gått ner i grundvattnet och förgiftat brunnarna och det upptäcktes när länsstyrelsen tog stickprover, bland annat i Kallinge.

Men man vet inte hur länge det funnits i brunnen.

– Vi vet inte hur länge det funnits, men brandskummet slutade användas 2003 - 2004.

Kemikalien fanns tidigare i brandsläckskum - något som använts på flygflottiljen F17, strax intill vattentäkten.

Väntar på provsvar
De sista proverna har tagits idag och det kommer att ta tio dagar innan man får svar.

Och hur farligt det är vet inte Hans Nilsson:

– Det vet vi inte eftersom det inte finns några utredningar på det här. Men vi har kopplat in Livsmedelsverket som kommer att titta på det här värdena och göra riskananalys.

PFAS har vid djurförsök påverkat leverfunktionen och reproduktionen på försöksdjuren.

Det var i en brunn intill F17 som kemikalierna hittades.

Det pågår en större utredning inom försvaret, berättar Magnus Liljegren ställföreträdande flottiljchef, eftersom prover i andra delar av landet också visat på förekomst av PFAS.

Oroad Kallingebo
Annelie Pettersson bor i Kallinge och hon fick genom twitter reda på att giftiga ämnen hittats i dricksvattnet och hon är nu orolig.

– Visst är det oroande. Här har vi gått och druckit vatten dagligen, vår familj dricker jättemycket vatten och vi har två idrottande barn som dricker mängder med vatten när de idrottar. Hur påverkar det här oss och hur påverkar det här dem?, säger Annelie Pettersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista