Synskadade kan inte rösta hemligt

1:35 min

Trotts tuffare regler om att de kommande valen ska vara tillgängliga för alla, kan synskadade inte hålla hemligt hur de röstar.

Inför valen till EU-parlament, riksdag, landsting och kommunfullmäktige har det beslutats att vallokalerna ska vara tillgängliga för alla. Men att synskadade ska kunna personrösta utan att någon annan ser hur man röstar finns det inga krav på.

Aldrig personröstat
Med hjälp av punktskrift kan man numera partirösta, men vad gäller personvalet så är det stopp.

– Jag har aldrig personröstat, just för att det finns ett integritetsproblem i det att man inte kan få hålla hemligt hur man röstar, berättar Jimmy Petersson som är ombudsman på Synskadades Riksförbund i södra Sverige.

Mänsklig rättighet
I en statlig utredning som lades fram förra året skriver man att rätten att kunna rösta hemligt ingår i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Men fortfarande gäller det alltså inte runt 120.000 synskadade. En siffra lika stor som alla valberättigade i hela Blekinge.

Synskadades Riksförbund kräver att något görs och man pekar bland annat på försök med röstning på internet som gjort i Norge. Utredningen skriver också att en förändring kan vara på gång, men då till valet 2018.