1 av 2
Tomas Forsberg äger biograferna i Ronneby och Karlshamn tillsammans med Peter Johansson. Här med filmhunden Tilda. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Stefan Svensson är platschef på Biostaden i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Nya rekordsiffror för länets bio

1:38 min

Bioåret 2013 har varit över förväntan i Blekinge.

Flera biografer är uppe och sniffar på besöksrekord, och det är stora publikdragare som Monica Z och 100-åringen som lockat ut folk.

Tomas Forsberg driver biograferna i Ronneby och Karlshamn, och han är nöjd:

– Det har varit ett jättebra bioår, vi tangerar rekordsiffrorna från 2012, så vi är otroligt nöjda, säger han.

Rekordpublik
Ja med en publiksiffra på sammanlagt 68 000 förra året kan inte Tomas Forsberg vara annat än nöjd. Tillsammans med Peter Johansson driver han Centrumbiografen i Ronneby och Carlshamns Bio.

Och besökarna fortsätter att strömma till länets biografer som nosar på rekorden från toppåret 2012 och i vissa fall sätter nya rekord. Som Bio Scala i Sölvesborg, som slår rekordet med 2 000 personer.

1 600 på en dag
Och på Biostaden i Karlskrona räknar platschefen Stefan Svensson stenhårt med att slå rekordet från 2012.

– Vi har haft nya rekordsiffror detta året och det har varit bortåt 1 600 personer på dag, säger han.

Det som drar är storfilmer som Hunger Games och Hobbit, men framförallt svenska filmer som Sune och Monica Z och Mig äger ingen. Och så förstås nu på slutet 100-åringen, som får folk att vallfärda till biograferna och som i sista stund räddade Ristos bio i Olofström från en medelmåttig säsong.

Övriga salonger
Men övriga salonger har alltså gjort ännu ett mycket bra bioår och Tomas Forsberg tror inte på ryktet om bions död.

– Nej absolut inte, jag känner att biobranschen är oerhört stark. I Ronneby har vi ökat besöksantalet åtta år i rad och i Karlshamn har vi också ökat så vi tror stenhårt på framtiden, säger Tomas Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista