Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Muslimhat sprids av ledande Sverigedemokrat på Facebook

Uppdaterat onsdag 8 januari 2014 kl 14.06
Publicerat onsdag 8 januari 2014 kl 06.14
Partiledaren Jimmie Åkessons (SD) pressekretare Linus Bylund påstår att det i Koranen står att våldtäkt kan användas mot otrogna kvinnor. Foto: TT.

"Våldtäkt är djupt inrotat i islamsk kultur" skriver Michael Hess, Sverigedemokraternas vice ordförande i Karlskrona, på Facebook. 

Till Blekinge Läns Tidning säger partiledaren Jimmie Åkessons pressekretare Linus Bylund att uttalandet inte är rasism utan fakta.

– Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna, säger Linus Bylund. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel, säger han till tidningen.

Men Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger nu till TT att han blivit felciterad av Blekinge Läns Tidning när det kommer till huruvida Koranen uttrycker att våldtäkt är en straffmetod. 

– Jag sade att det var naivt att tro att det här inte förekommer i muslimska länder som straff. Om det sedan står i Koranen är jag helt ointresserad av, säger han till TT och berättar att han inte har läst Koranen.

Bakgrund
Det var den 9 juli 2013 som Hess skrev följande:

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet indvandrare från MENA-länder". Med MENA menas Mellanöstern och norra Afrika.

Angående vad Linus Bylund sagt till tidningen om vad som står i Koranen är enligt islamologen Jan Hjärpe vid Lunds universitet dumheter och att det inte står något sådant i Koranen.

– Det är en myt, närmast som en fabel som uppstod under medeltiden, säger han till tidningen.

Och han säger att idag sprids myterna både snabbare, mer systematiskt och mer effektivt via internet än när de fördes vidare från mun till mun.

– Det ligger en fara i det. Folk som inte vet bättre tror att myterna är sanna, säger professor Jan Hjärpe.

SD:s medlemsutskott tar upp frågan på möte
Sverigedemokraternas medlemsutskott kommer att ta upp inlägget på sitt möte den 16 januari. 

SD:s informationsekreterare Henrik Gustafsson säger idag till TT att medlemsutskottet själv tagit initiativ till att ta upp en diskussion om hur man ska gå vidare med frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".