Linda Åkesson. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Kod blir till konst

7:47 min

Nu skapas ett helt nytt mönster. Det är formgivaren Linda Åkesson från Karlshamn som tagit fram Maiqen.

Gammal och ny teknik möts i mönstret som är uppbyggt av QR-koder som man kan scanna med smarta telefoner. När man scannar av mönstret skickas man vidare till olika länkar, exempelvis har Linda  gjort en tavla där varje kod i mönstret är en godnattsaga för barn.

Namnet Maiquen bygger på en slags ordvits utifrån meningen I can, Yes we can, Maiqen.

Fick hjälp med tekniken
– Jag kom på idén för ett år sedan. Tyvärr är jag inte själv så haj på det här med teknik men med hjälp av en affärskollega fick jag hjälp att ta fram QR-koderna, säger Linda Åkesson.

Resultatet är alltså ett mönster där varje QR-kod är scanningsbar från mobilen. Detta gör att alla med en smartphone kan få ut mer av mönstret än bara att se på det; det blir en slags interaktivitet.

Inspirerad av korsstygn
– En fyrkantig liten ruta innehåller så mycket information, det är fantastiskt. På håll är det pixligt, meningen är att man ska bli nyfiken och när man sen kommer närmare mönstret ska man förstå att det är QR. Uppbyggnaden är inspirerad av korsstygn.

Mönstret med länkar till godnattsagor innehåller 50 länkar. Att barnen tar med sig läsplattor och mobiler i sängen är dock inget som oroar Linda Åkesson.

– Det är ju så det ser ut nu. Alla använder det och vi kan ju faktiskt lära barnen nånting med den här tekniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista