Rune minns rockkungen Elvis

Rune Kronkvist: "Att åka till Graceland är mecka för en Elvisfantast"
4:22 min

I veckan skulle Elvis Presley ha fyllt 79 år om han hade levt. Elvisentusiasten Rune Kronkvist i Bräkne Hoby minns honom mycket väl

Rune är en av de många svenskar som växte upp under Elvis storhetstid på 1950- och 1960-talet.

– Jag började lyssna på Elvis tack vare min storebror. Det är väl mest den tidiga rocken som jag gillar men det är mycket av den senare musiken som också är jättebra, säger Rune Kronkvist. En av favoritlåtarna är How great thou art.

Upptäckte Elvis som åttaåring
Rune var ungefär åtta år när han började lyssna på Elvis och 27 år gammal när Elvis dog 1977. Nyheten om Elvis död nådde honom via radion.

– Jag var på kurs inom lödning uppe i Linköping. När jag hörde det malde det i huvudet hela dagen och jag presterade nog lite sämre på det där provet, minns Rune.

Döden var inte oväntad
Elvis död kom ändå inte oväntat. – Att han orkade så länge som han gjorde är ju egentligen fantastiskt.

Det blev aldrig någon möjlighet till att se Presley live för Rune, däremot besökte han Elvis hem Graceland för ungefär ett år sedan.

– Jag kan förstå dem som tillhör islam och åker till Mecka. Att åka till Graceland är mecka för en Elvisfantast. Man fick se hela hans hus. Man fick visserligen följa en viss väg som man gick, det var ju avspärrat in i rummen men det fanns en audiovisuell guide som berättade fakta om Elvis och hans liv, säger Rune Kronkvist.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".