Vattenprover måste tas i privata brunnar i Kallinge

"Barn är förstås en riskgrupp"
2:02 min

Prover efter gifter måste tas i flera privatägda brunnar i trakten runt Kallinge. Det menar Livsmedelsverket.

Idag kom Livsmedelsverket med sin rapport efter giftlarmen i det kommunala vattnet i Kallinge.

Undvik att dricka vattnet
PFAS-halterna i Brantafors råvatten är mycket höga och Livsmedelsverket menar att om även de privata brunnarna har så höga halter så bör vattnet inte drickas.

– Jag ska inte förekomma kommunens åtgärder men det här är ju höga halter man har hittat i det vattnet. Som då, vad jag förstår speglar vissa enskilda brunnar i området. De här halterna är så pass höga att man ska nog undvika att dricka det, säger Per-Ola Danerud, toxikolog.

Utredning i slutet av månaden
Enligt Ronneby Miljöteknik AB så bekräftar Livsmedelsverkets rapport de misstankar som fanns efter de första proverna då vattenverket stängdes.

Man uppmanar nu fastighetsägare med privata brunnar att hämta vatten från brandstationen i Ronneby i väntan på ytterligare provtagning.

– Det finns möjligheter att ta bort dessa ämnen med olika former av filter. Det måste göras en ansvarsutredning och vi ska tillsammans med F17 starta en sådan i slutet av månaden för att reda ut hur dessa ämnen kan ha kommit i vattnet, säger Hans Nilsson, VD Ronneby Miljöteknik AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".