1 av 2
USB-minnen kan utgöra ett stort hot för Försvarmakten. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
2 av 2
Joachim Hoffmann på Marinbasen visar upp Försvarsmaktens handbok för informationssäkerhet. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.

"USB - det största hotet i dag"

1:25 min

USB-minnet är ett större hot mot Försvarsmakten än mejl med bifogade virus, menar Joachim Hoffmann, IT-säkerhetschef på Marinbasen i Karlskrona.

– USB-minnen är det största hotet i dag där vi kan förlora väldigt mycket information, säger Joachim Hoffmann, IT-säkerhetschef på Marinbasen i Karlskrona.

Falska mejl som innehåller bifogade filer eller länkar till virus är vanliga och därför har också fler människor kännedom om dem, men virus kan sprida sig på flera sätt än via mejl. Enligt Joachim Hoffmann skulle informationen i ett vanligt USB-minne i dag motsvara papper som fyller en hel container.

– Man kan tappa USB-minnen med viktig information, det är det ena hållet.

Placerade virus
Det finns också stora risker med hittade anonyma USB-stickor, till exempel utanför kontoret på parkeringen.

– Den kan vara placerad där för att någon anställd ska hitta den och sticka in den i sin arbetsdator för att se vad som är på.

Joachim Hoffmann har även hört talas om fall där anställda fått USB-stickor på mässor som sedan visat sig innehålla dolda virus.

Allt större risker
Riskerna med virus blir enligt Joachim Hoffman allt större. Förr gjordes de mest för att förstöra men idag är de mer inriktade på att stjäla information och pengar. På Försvaret är det främst informationen som man vill skydda, därför är det nu förbjudet att använda privata USB-stickor inom hela Försvarsmakten.

– Problemet med dem är att de är så lätta att använda, säger Joachim Hoffmann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista