Då giftet sprider sig väldigt lätt är det inte omöjligt att man hittar förhöjda halter i exempelvis Härstorpssjön som ligger knappt sex kilometer från flygplatsen. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio

Giftigt vatten finns troligen i ett mycket stort område

1:27 min

Gifthalterna i Kallingevattnet är oroande och ytterligare provtagningar borde göras i ett stort område. Det anser Fredrik Andreasson som arbetar med miljögifter på Länsstyrelsen i Blekinge.

Det var igår som Livsmedelsverket lämnade beskedet att en rad gifter under samlingsnamnet PFAS finns i dricksvattnet i Kallinge.

Men giftet har också hittats i vattnet nära en mil från samhället, något Fredrik Andreasson förklarar med att ämnet sprider sig väldigt lätt.

Ännu så länge är man inte säker på var giftet kommer ifrån, men huvudmisstänkt är det brandskum som tidigare använts på F17 under många år.

Härnäst ska kommunen ta prover i brunnar som ligger i närheten av F17, men Fredrik Andreasson tycker att man borde utvidga provtagningarna till ett större område och att man även ska kolla upp närliggande sjöar.

Exakt hur man påverkas av gifterna kan Livsmedelsverket inte svara på, men på länsstyrelsen hoppas man att larmet ska fungera som en väckarklocka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista