Farlig bakterie ska stoppas

1:19 min

Nu mobiliserar landstinget i Blekinge mot den aggressiva tarmbakterie som ligger bakom två dödsfall i Växjö och som också har påträffats inom sjukvården i Kalmar.

För att försöka stoppa eller att minimera skadan av ett utbrott ska alla fynd av tarmbakterien Clostridium undersökas noga för att ta reda på om det handlar om den aggressiva formen av bakterien.

Patienter isoleras
Alla fall ska också rapporteras till avdelningen för vårdhygien, som också ska föra statistik.

Patienter som behandlats i Växjö ska få frågan om de haft eller har diarré och om det är så ska de isoleras. Slutligen ska man också bli bättre på att städa i de rum där den här typen av patienter behandlats.

Reser tio mil
Det var tidigare i veckan som Centrallasarettet i Växjö larmade om att två av deras patienter dött av smittan och under dagarna som gått har man hunnit läsa på om var den egentligen kommer ifrån.

– Den kommer ursprungligen från USA och Kanada och har sedan tagit sig över till England. Därefter har den spridits i Europa och hamnat i Danmark. Intressant är också att man sett att det sprider sig ungefär tio mil norrut om året och för tre år sedan var den just i Danmark. Mellan Danmark och Växjö är det 35 mil, säger smittskyddsläkaren Richard Eitrem.