1 av 3
Jenny Mattisson Ingvarsson var en av de första som introducerade zumba i Sverige. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio.
2 av 3
Jenny lagade rätten med fläskfilé, men det passar också bra att använda kyckling. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
3 av 3
Bacontoppad fläskfilé. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Mathörnan

Dansinstruktör: "Köp inte lightprodukter"

29 min

Jenny Mattisson Ingvarsson har hunnit med mycket i sitt liv. Hon har varit artist, barnsamarit, sångare och lärare. Nuförtiden lär hon ut dansträningen zumba utanför Karlskrona.

Hon var en av de första att introducera dansträningen i Sverige. Stilen kommer ursprungligen från Colombia, precis som Jenny själv.

– Dansen har följt mig hela mitt liv, säger hon.

Sedan hon kom till Sverige under 70-talet har hon på olika sätt arbetat med barn. Hon har också turnerat som sångare. Numera är hon pensionär, men håller igång på olika sätt ändå.

– Jag vill inte sova igenom min pensionstid, säger hon.

Bland annat undervisar hon träningsformen zumba.

– Jag vill inte ha någon slapp zumba som en del har. Jag vill ha lite go, säger hon.

I fredagens Mathörnan lagade hon en rätt med fläskfilé och bacon. I den använder Jenny Mattisson Ingvarsson inga light-produkter.

– Jag märker att med mer kolhydrater så blir förbränningen snabbare. Om man äter extra mycket så är det bara att motionera lite efteråt.

Bacontoppad fläskilé

4 personer

Ingredienser:
1 fläskfilé
5 dl crème fraiche
1 köttbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
2 msk kinesisk soyasås
ett paket bacon
ett knippe färsk persilja
1 dl riven hårdost

Gör såhär:
Skör bort det vita på köttet. Skiva i centimetertjocka bitar och bryn bitarna i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnsfast form och salta och peppra.
Koka upp crème fraichen och blanda i buljongtärning, pressad vitlök, samt senapen och soyasåsen.
Klipp under tiden baconen i centimetertjocka bitar och låt dem få färg i stekpannan.
Häll över såsblandningen i formen och strö sedan över persilja och den rivna osten. Grädda i ugnen i ca 35 minuter på 175 grader.
Servera med potatis eller ris samt en grönsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista