Sakfrågorna om Karlskronas framtid har kommit för mycket i skymundan. Nu gäller det att gräva ner stridsyxorna och se framåt, säger Jan Lennartsson (M), som kallat till dagens krismöte i partiet. Foto: SR Blekinge

Blixtinkallat krismöte ska ena stridande moderater

Turbulensen i Karlskronamoderaterna har lett fram till ett snabbinkallat krismöte i eftermiddag.

Det är en av partiets tyngsta politiker, Jan Lennartsson, som bland annat sitter i kommunstyrelsen och är ordförande i kulturnämnden i Karlskrona kommun, som vill försöka ena de två falangerna som slåss om makten.

Kort varsel
- Jag vet inte om mötet kan leda någon vart. Men det är ett informellt diskussionsmöte dit alla medlemmar är välkomna, säger Jan Lennartsson, som kallade till mötet så sent som i fredags.

Är inte det kort varsel. Hur många har sagt att de kommer? 

– Jag har varit bortrest en längre tid och har fått följa det här på avstånd. Nu tycker jag att det är viktigt att de här två grupperna som finns träffas informellt och pratar med varandra. Det är ganska många som har sagt att de ska komma, medan andra inte har tid.

Striden står mellan det gamla gardet i partiet som stödjer kommunstyrelsens ordförande Camilla Brunsberg och de som håller på Nicklas Platow som har utmanat Brunsberg om makten.

Som vi har berättat så har flera moderatpolitiker i Karlskrona hoppat av på kort tid, många kritiska till behandlingen av Niklas Platow.

En eller två listor
Jan Lennartsson säger att han hoppas att personer som stödjer både Platow och Brunsberg kommer till mötet i dag. Där ska det bland annat  diskuteras hur stridsyxorna ska kunna grävas ner inför valet. En viktig aspekt av det är frågan om partiet ska ha en eller två kommunlistor. 

Vill du själv helst se en eller två listor?

– Det vet jag inte. Det är vad partiet enas om som är intressant.

Hur många listor som ska finnas bestäms slutgiltigt på partiets nomineringsstämma i Karlskrona på tisdag.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista