Maria Hjelm, projektledare. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

"Hästen är kanske Karlshamns framtid"

Blekinge är det näst hästtätaste länet i landet. I samband med att hästnäringen i Karlshamn kartlagts har också politikerna tvingast få upp ögonen för hästfolket.

Maria Hjelm Nilsson har varit projektledare för ett EU-projekt i Karlshamns kommun som kartlagt hästnäringen i Blekinge.

I Karlshamn omsätter näringen ca 65 miljoner kronor, det handlar om ett 80-tal företag och sysselsätter omkring 200 personer. Men Maria Hjelm Nilsson upplever att okunskapen bland såväl politiker som tjänstemän är stor.

Dåliga kommunikatörer
– Vi som jobbar med hästar är väldigt bra på att arbeta men vi är lite sämre på att lobba för vår näring.

Tanken med projektet och kartläggningen var att öka kunskapen om näringens betydelse i samhället, och få den att blomstra. För att politiker och tjänstemän på riktigt skulle få upp ögonen fick de därför följa med ut och träffa hästföretagarna i Karlshamn.

– Det har varit väldigt positiva reaktioner, vår ordförande i fritidsnämnden sa efteråt att "hästen är kanske Karlshamns framtid" och jag tror att han syftade på entreprenörsandan och drivkraften som finns hos hästmänniskor, säger Maria Hjelm Nilsson.

Behöver satsas på tjejidrott
Hästnäringen i Blekinge omsätter drygt en halv miljard kronor varje år och faktum är att det finns ungefär dubbelt så många hästar som mjölkkor i länet, drygt 11 000. Med det i åtanke kan det ju se ut som om det redan går bra för näringen här, så behöver man egentligen satsa ännu mer?  

– Dels är det en utbredd tjejidrott och det är dags att det satsas mer mot tjejidrott. Dessutom är ridning en idrott där man inte alltid behöver tävla, man kan bara ha det som hobby och få en ganska prestigelös och skön fritid.

Kommuns ansvar
Det säger Maria, och trycker på att en kommun måste på något sätt se till att alla har en möjlighet att utöva sitt fritidsintresse.

Projektet avslutades vid nyår men tyvärr har det just nu hamnat mellan stolarna och kommer behöva ligga i träda ett tag. Men Maria Hjelm Nilsson hoppas att man i slutet av 2014 eller i början av 2015 kan få nya pengar att utveckla näringen för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista