Rekordmånga inlagda på Blekingesjukhuset

1:17 min

Rekordmånga är inlagda på sjukhuset och extrasängar har fått sättas upp i korridorerna. Säkerheten för de patienter som inte får en fullvärdig vårdplats inte kan garanteras fullt ut. 

Är du drabbad? Hör av dig på 0455-366810! 

– Det blir en dålig vårdmiljö rent allmänt. Det finns inte syrgas och annan utrustning som krävs för en fullvärdig vårdplats, säger Bengt Wittesjö, förvaltningschef på Blekingesjukhuset.

Värsta någonsin
Blekingesjukhuset står just nu mitt uppe i sjukhusets största överbeläggning   någonsin, enligt Bengt Wittesjö. Mellan en och fem extrasängar har fått sättas upp på var och en av sjukhusets avdelningar för att klara patienttrycket de senaste veckorna. Varför så många är sjuka samtidigt vet han inte.

Vad Bengt Wittesjö däremot har fått erfara är att överbeläggningen har fört med sig stora problem. En tidigare stängd avdelning har öppnats i Karlshamn men det har inte räckt till. Och sjukhusledningen har inte kunnat få den hjälp de begärt från grannlandstingen, för där är det lika illa som i Blekinge.

Kritik
Intern kritik kommer idag mot sjukhusledningen för att man inte har planerat bättre. Ledningen har vetat om att det alltid blir toppar runt årsskiftet, säger kritikerna. Men Wittesjö tycker inte att sådana här situationer går att planera bort. 

– Det har aldrig tidigare varit en sådan här överbeläggning. Vi kan inte planera för det, säger han.

Den dåliga vårdmiljön slår inte bara direkt mot patientsäkerheten, utan även mot landstingets personal som jobbar mycket övertid.

– Det är självklart många som känner sig trötta, säger Bengt Wittesjö.

Henrik Olsson 
Henrik.Olsson@sverigesradio.se