1 av 3
Tolv damer vattengympar under ledning av Eva Karlsson klädd i röd tröja. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio.
2 av 3
Karin Andersson har länge gått på vattengympa länge. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio.
3 av 3
Ann-Helene Andersson är nöjd med kommunens 29 vattengympapass. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
Morgonen

29 vattengympapass i veckan - men ändå väntelista

5:00 min

Runt 240 personer går på vattengympa i Karlskrona - varje vecka! Enhetschefen Ann-Helen Andersson tycker man kan kalla det för en liten vattengympaexplosion.

I Karlskrona är vattengympan mer populär än på andra ställen i Blekinge. I de andra blekingska kommunerna finns allt mellan 4-8 pass i veckan, medan i Karlskrona finns det 29 möjligheter att gå och vattengympa.

– Intresset är oerhört stort och folk står på väntelistor för att får vara med. Vi har bara utökat sedan starten 1993. Det är verkligen en explosion, säger Ann-Helene Andersson, enhetschef för simhallen och varmbadhuset.

En av dem som besökt vattengympapasset är Karin Andersson. Hon är väldigt nöjd med vattengympan och säger att hon blir frisk i både kropp och själ av det:

– Jag mår jättebra av det. Jag känner mig rörligare och lederna känns bättre efter ett pass. Sen får man lite godare samvete efter julen, säger hon och skrattar.

Vattengympaledaren Eva Karlsson började hålla pass i varmbadhuset 2005. Hon tror att vattengympan är så populär på grund av att det inte riktigt är som vanlig gympa.

– Det är lustfyllt och känns inte så jobbigt som vanlig gympa eftersom du väger mindre i vattnet och kan ta ut rörelserna. Sedan märker du inte att du svettas och får inte träningsverk efteråt, säger hon.

År 2005 fanns det 18 pass. Nu, nio år senare finns 29. Men kommer det fortsätta att öka, eller är kvoten uppfylld?

– Vi har fortfarande väntelista. Ja, i och för sig, vi kör tio veckor nu och sen fortsätter det på vårkanten och då är det färre grupper. När våren kommer vill folk göra annat. Så vi känner kanske att vi har nått gränsen för vad vi kan göra, säger Ann-Helen Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista