1 av 2
Torsten Hansson från Trummenäs öster om Karlskrona är en av golfaren och Jerringprisvinnaren Henrik Stensons närmaste medarbetare. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Golfaren Henrik Stenson som är årets Jerringprisvinnare pussar sin pokal på Idrottsgalan 2014 Foto: Maja Suslin / TT.
Trummenäs

Stensons coach hade det på känn

9:18 min

Henrik Stensons Jerringpris var en direkt reaktion på att skidåkaren Johan Olsson fick bragdguldet, det menar golfarens huvudcoach Torsten Hansson från Trummenäs.

Golfaren Henrik Stenson gjorde det som ingen annan gjort förra året, han vann både Europatouren och PGA-touren. Med en skadad hand och uttömd på energi efter att ha spelat sju veckor i sträck vann han över självaste Tiger Woods med hela nio slag.

Igår på Idrottsgalan fick Stenson ta emot svenska folkets största uppskattningsbevis genom Jerringpriset och hemma i soffan i Trummenäs satt hans head coach, Torsten Hansson, och skrek i högan sky.

Het debatt - två läger
– Jag hade det på känn men herrejesus, så som debatten varit sista tiden kunde man bara hoppas.

Hansson syftar på diskussionen som blev när skidåkaren Johan Olsson fick bragdguldet. Det fanns två tydliga läger menar han och när båda ställdes mot varandra igen, fast den här gången om Jerringpriset, var det Henrik Stensons tur att prisas. Och glädjen går inte att ta miste på.

Ett uppsving
– Det är inte bara ett pris, det är folkets pris och kommer ha stor betydelse för hur sponsorerna ser på sporten. Klubbarna kommer att få hjälp med ungdomsverksamheten och det blir ett uppsving i och med detta, säger Torsten Hansson.

Han har inga problem att säga att han tar åt sig en del av äran i Jerringpriset.

Målet en major
– Det gör jag, samtidigt som jag vill understryka att det är teamarbete, Henrik har sagt tusentalsgånger att han inte hade kunnat bli bra utan den omgivning han har och det samma gäller för mig.

Och nu stundar större utmaningar för teamet kring Henrik Stenson. Planen fram till US Masters i början av april är tuff och målet är ett som ingen svensk har gjort tidigare, nämligen att vinna en major.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista