Sune Håkansson, Ronnebypartiets, vill utman S-styret och landstingsoppositionen med sitt nya Blekingeparti. Foto: Camilla Kanz/SverigesRadioBlekinge

Blekingepartiet - ännu ett nytt parti bildat

1:42 min

Ett nybildat politiskt parti ska slåss för att det ska byggas ett nytt sjukhus i flermiljardersklassen i Bredåkra.

Partiet har fått namnet Blekingepartiet och det är den politiska profilen i Ronneby, Sune Håkansson, Ronnebypartiets grundare, som utmanar S-styret och landstingsoppositionen.

Han tycker inte att de etablerade partierna, varken S-styret eller oppositionen, klarar av att staka ut framtiden för en modern sjukvård för länet.

Inget av de etablerade partierna driver idén som han tycker är helt nödvändig. Nämligen den om ett helt nytt Blekingesjukhus.

Sjukhusen som finns går inte att bygga om så att de kostnadseffektivt kan matcha framtidens krav, säger han. Det nya Blekingepartiet ska slåss för en flermiljardsatsning på ett helt nytt sjukhus.

Mitt i länet
Och platsen är självklart mitt i länet, säger Sune Håkansson:

– Ronneby har fördelen att erbjuda närhet till både E22, järnvägen och flyget.

Det nya partiet hoppas på en vågmästarroll. Inledningsvis blir det ett enfrågeparti.

Idén till profilfrågan, att bygga nytt, har han hämtat från en sjukhusutredning som landstinget låtit göra. Den visar just att den bästa lösningen vore ett nytt lasarett, men det har varit tyst om den. S-ledningen har inte ens diariefört den så att allmänheten kan läsa den.  

Röstar mot andra
Sune Håkansson började sin politiska bana i Centern. Han öppnade eget 1994 med Ronnebypartiet, som idag styr Ronneby ihop med alliansen. Han tycker att det är för tidigt att avslöja vilka andra  han har med sig i sin satsning på lanstingspolitiken. Men säger att där finns både vårdfolk och politiskt aktiva.

Att han är sent ute innan valet bekymrar honom inte.

– Jag tror att massmedia hjälper oss så bra och det är kanske inte så mycket att man röstar på oss men man röstar mot alla andra, säger Sune Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista