Projektet är alldeles för ensidigt inriktat på fordonsindustrin anser kritikerna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tunga företagstoppar sågar Olofströms stora jobbprojekt

Björkman (S): "Vi får åtgärda de brister som finns"
1:33 min

Jobb till 1000-projektet i Olofström har en rad brister enligt näringslivsföreträdarna.

I en färsk rapport kritiserar näringslivsrepresentanterna i Olofströms kommun strategiråd kommunledningens arbetsmarknadsprojekt Jobb till 1000 för att sakna tydlig färdriktning.

Näringslivsföreträdarna tycker att Jobb till 1000-projektet har en rad brister.

Projektet beskrivs bland annat som att det helt saknar en tydlig plan, mätbara mål och att det är alldeles för ensidigt inriktat på fordonsindustrin.

Frågetecken kring jobb

I kölvattnet efter fordonskrisen knåpade den S-ledda kommunen ihop en 25 miljoner kronor dyr plan för hur 1000 nya jobb skulle skapas på 10 år. Enkelt och konkret att förstå.

Kritikerna vänder sig emot att Olofströms S-ledning, när projektet funnits i hela tre år, inte kan säga hur många jobb det har blivit.

Karmen Björkman (S) är vice ordförande i Olofströms kommunstyrelse och säger att hon tar åt sig av kritiken som handlar om att det inte finns någon plan för hur man ska nå fram till sina mål.

– Det som kommer fram som brister ska vi naturligtvis ta till oss.

Enligt näringslivstopparna, som själva sitter med i strategirådet för det här stora jobbprojektet i Olofström och som totalt kostar 25 miljoner kronor, finns det flera allvarliga brister. Bland annat ser de projektet som alldeles för ensidigt inriktat på fordonsindustrin.

Men en sak tycker Karmen Björkman att Jobb till 1000 har lyckats bra med så här långt, det är att skapa: 

– Vi har lyckats med våra tankar att skapa en Olosftrömsanda.

Vad är Olofströmsanda?

– Alla vet att vi jobbar med Jobb till 1000. Vi jobbar med att få till fler jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".