Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Lätt att bli beroende av spel i mobiltelefonen

4:32 min

Det är lätt att fastna i ett nytt slags spelberoende. Det som handlar om spel på mobiltelefonen.

Psykologen John Jacobsson arbetar på företaget Sustainable interactive och har forskat på spelberoende just gällande datorspel. – I en bred allmänhet är det allt fler som lägger kanske lite mer tid än vad man tänkt sig på att spela de här spelen, säger han.

-- Framförallt påverkar det hur pass närvarande vi är i relationen till våra barn och oss själva också för det här är ju en slags avkoppling, säger John Jacobsson.

Lätt att fastna
Det är inte så att det står folk i kö till behandling för just spelberoende i mobilen men att det är ett vanligt fenomen och att det är lätt att fastna är uppenbart. Drivkrafterna från traditionellt spelberoende skiljer sig också åt, menar Jacobsson:

– Avkoppling är en sak, utmaningen att nå nya nivåer, sen är de här ofta uppbyggda så att de ger dig ständiga små belöningar. Dessa gör att man vill nå nya nivåer, slå nya rekord osv.

Många faktorer
Dock behöver det innebära att man är beroende bara för att man spelar mycket på exempelvis Candy Crush. Enligt John Jacobsson måste man även titta på andra saker. – Gör man det här istället för att göra andra saker som man borde göra? Att i sig spela mycket betyder inte att man är beroende.  Det är viktigt att skilja på det, säger John Jacobsson.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista