Kyrkoherden Gunnel Alvhäll och Bert Henningsson från PRO. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Ronneby

Pensionärer kan bli kyrkans väktare

1:36 min

Svenska kyrkan i Ronneby vill testa ett nytt grepp för att vandaler ska upphöra med skadegörelse. Kyrkan vill sätta in pensionärer som håller vakt.

– Vi har tittat på olika lösningar. Dels handlar det om väktare som vi ska undersöka möjligheten att ta in. Men sen dök också förslaget upp att ta kontakt med de olika pensionärsföreningarna, säger Gunnel Alvhäll som är kyrkoherde i Ronneby.

Skadegörelse
Det var i november som Svenska kyrkan i Ronneby beslutade att stänga Heliga kors kyrka för allmänheten när kyrkan är obemannad. Vandaler hade då stökat runt i kyrkan. Cigarettfimpar hade kastats på det gamla trägolvet och ljus hade välts omkull.

Sedan dess har församlingen försökt hitta en lösning så att man återigen kan hålla öppet. Först tänkte man sätta upp kameror.

– Men vi backade på det eftersom vi vet att det brukar vara svårt att få tillstånd, säger Gunnel Alvhäll.

Dyrt med vaktbolag

Att bara använda inhyrda vakter skulle vara för dyrt och det är här pensionärerna kommer in i bilden. Bert Henningsson från PRO Kallinge Ronneby var på plats i Heliga kors kyrka idag och lovade kyrkoherden att undersöka hur intresset bland hans medlemar ser ut att vakta kyrkan frivilligt.

– Vi får prata med dem och se om någon kan tänka sig att ställa upp. Vi har ett möte i morgon, säger han.

Skulle du själv kunna tänka dig att ta något pass?

– Jag har mycket att göra på sommaren, men i övrigt kanske det går att hitta lite tid.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Martin Arvebro
Martin.Arvebro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista