IF Metall hedrar offer för arbetsplatsolyckor

4:39 min

På torget i Karlshamn kommer IF Metall att hålla en manifestation ikväll.

Det handlar om att uppmärksamma alla medlemmar som dött på sin arbetsplats runt om i Sverige. Enligt fackförbundet IF metall dör en människa i veckan av sitt arbete.

Stefan Andersson är samordnare för IF Metalls skyddsombud i Blekinge: – Inom IF Metalls område här i Blekinge har vi klarat oss från dödsolyckor men vi har givetvis många fall av skador i arbetslivet.

Ofta beror det på stress
Vad det beror på kan variera. Till viss del är det stressen i det moderna arbetslivet som ligger bakom.  I vissa fall är organisationerna så slimmade att folk blir sönderstressade, enligt IF Metall.

– Det kan inte vara rimligt att man går från sitt hem för att aldrig mer återvända, säger Stefan Andersson. Vi måste arbeta för en nolltolerans mot skador i arbetslivet för det är något som vi inte är förskonade från i Blekinge.

Inte skuldbelägga
Man vill dock inte helt skuldbelägga arbetsgivaren då det sker olyckor på arbetsplatsen. Det viktiga är att ha en i grunden bra arbetsmiljö och sedan får en utredning visa vad som har orsakat att olyckan, menar Andersson.

Manifestationen äger rum på torget i Karlshamn under fredagskvällen med start klockan 17.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista