Jonny Arvidsson står på sin snötäckta gårdsplan i en neongul jacka.
1 av 2
Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Jonny Arvidsson står på sin snötäckta gårdsplan i en neongul jacka.
2 av 2
Jonny Arvidsson. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
TEMA #SJÄLVMORD

Arbetslösheten gav honom självmordstankar

"Det var den hemskaste känslan jag haft i hela mitt liv"
9:19 min

En söndagskväll gick Jonny Arvidsson ner i källaren för att lägga ved i pannan. Han kom på sig själv med att känna på rören i taket för att se om de skulle hålla för att hänga sig i. 

2007 skilde sig Jonny Arvidsson. Det var ingen upprivande skilsmässa, men den tärde ändå på honom. Ett år senare slog finanskrisen till med full kraft och Jonny förlorade sitt jobb på Volvo i Olofström.

De två förlusterna inom en så kort tid blev för mycket för honom. 

– Jag satt ensam i en stor villa och läste artiklar om arbetslösheten. I kommentarstrådarna påpekade folk vilken parasit man var som arbetslös, berättar Jonny Arvidsson. 

Kände på rören
En söndagskväll gick han ner i källaren för att lägga ved i pannan. Plötsligt kom han på sig själv med att känna på rören i taket för att se om de skulle hålla för att hänga sig i. 

– Det var den hemskaste känslan jag haft i hela mitt liv. Just där och då spelade ingenting någon roll. Inte min dotter, inte huset, ingenting. Jag kunde lika gärna ha avslutat alltihop, berättar Jonny.

Det som stoppade honom den där söndagskvällen var något inom honom som ifrågasatte det han höll på med. 

– Det kändes som en spärr inom mig. Vad håller du egentligen på med? frågade jag mig själv. 

Fick prata med psykolog
Dagen därpå ringde Jonny till vuxenpsykiatriska mottagningen. Han fick prata med en psykolog, som gav honom en tid senare i veckan. 

– Jag fick frågan om jag ville bli inlagd direkt, men när jag hade förstått att de tog mig på allvar så tyckte jag det räckte med att få komma dit några dagar senare, säger han. 

Jonny tycker att han blev fantastiskt bemött av vården och är väldigt tacksam över den hjälp han fick. I ett halvår gick han till psykolog och fick klart för sig att hans självmordstankar inte hade berott på någon sjukdom, utan var symptom på stark stress. 

Viktigt att berätta
Efteråt berättade han bara om sina självmordstankar för närstående. Nu, flera år senare tycker han att det är enklare att prata även med andra. Han har distans till det och kan förstå varför det blev som det blev. 

– Jag hade gjort allt jag kunde för att skaffa jobb och må bättre, men klarade inte det själv. Det är viktigt för mig att berätta om det. Kanske kan min historia hjälpa någon annan i samma situation, förklarar han. 

I dag är Jonny tillbaka på Volvo, har flyttat till ett nytt hus och trivs med sitt liv. Men han har påverkats av den där perioden i sitt liv. 

– En sak som jag lärt mig är att man ska inte ta allt för givet. Man ska inte heller gå och vänta på att saker ska hända utan försöka att ta tag i saker direkt, säger han. 

Tema #självmord

Här hittar du all rapportering hittills. 

Varje år tar drygt 1 500 personer i Sverige livet av sig. 

Hela veckan har P4 Blekinge fokus på självmord. Ett tungt och allvarligt ämne som många tycker att det pratas för lite om. 

Har du tankar tips eller idéer? Kontakta vår Publikredaktör på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se

Behöver du någon att prata med?

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Föräldratelefonen 020-85 20 00

Barnens rätt i samhället (BRIS) Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

Röda Korset 0771-900 800. Alla dagar 14-22

Jourhavande Kompis (Röda Korset); 020-222 444

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt 21.00 - 06.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".