1 av 3
Stefan Svensson har lagt i spenat för nyttighetens skull. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
2 av 3
Den färdiga pirogen med grönsaker till. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
3 av 3
När fyllningen placerats på degen rullas den ihop före gräddning. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio
Mathörnan

Kocken som smyger in nyttigheter i skolmaten

24 min

Veckans gäst i mathörnan, Stefan Svensson är dubbelt nominerad i matgalan White Guide. Idag lagar han pirog och delar med sig av sitt ekologiska tänk.

Stefan Svensson, kock på Annebo förskola i Karlskrona tänker ekologiskt. Som veckans gäst i mathörnan delar han med sig av sina erfarenheter och sitt ekologiska tänk. Jobbet med att så mycket som möjligt ska vara ekologiskt har lett till dubbla nomineringar till White Guide-galan som hålls i mars.

– Det är lite som att få ett kvitto på att det man gör är något rätt, säger Stefan. Jag hoppas givetvis att jag vinner och jag tror jag har goda förutsättningar för det också.

Bäst i hela landet

Han har goda anledningar att tycka så. Annebo förskola är nämligen den enda kommunala förskolan i landet som har lyckats få en 90-procentig ekologisk kravcertifiering och ändå klara budgeten.

Hur kan man klara budgeten samtidigt som det mesta är ekologiskt?

– Det är alltid billigare att laga maten från grunden än att köpa det färdigt och det är en av anledningarna till att vi klarar budgeten.

Stefan Svensson fortsätter med att säga att en del skolor säkert köper in halvfabrikat och då går det ju snabbare att laga maten. Han påpekar dock att det ibland kan vara nödvändigt att göra så i vissa situationer men för egen del känner han att han hinner med.

Idag lagade han piroger och receptet finns här intill.

Recept: Stefan Svenssons pirog 4 pers.

Pirogdegen görs genom att blanda 1/2 pkt jäst, 1 dl olja, 2.5 dl vatten och 5 dl mjöl tills degen är klibbfri.

Fyllningen: 1 dl paprika, 1 dl spenat, 1 dl gul lök, 1 dl zucchini och 3 hg nötfärs. Hacka alla ingredienser. Bryn i stekpanna och krydda med vitlök, salt, curry, peppar kinesisk soja efter behag. Slå på 1 dl passerade tomater och låt röran svalna.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och smeta ut röran jämt ovanpå. Slå på 1 dl riven ost. Rulla ihop degen och massan och grädda i ugnen ca 16 minuter eller tills pirogen fått färg på 200 grader. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista