Björn Fries ses som en förstärkning av Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt efter sitt partibyte. Foto: Yamile Lindgren/SR

Sjöstedt (V) om Fries: "Förstärkning för partiet"

Jonas Sjöstedt om Fries övergång
2:22 min

Trots snökaos flög partiledaren Jonas Sjöstedt (V) till Blekinge för att presentera Björn Fries som ny vänsterpartist.

– Jag blev väldigt glad när jag hörde att Björn ville bli vänsterpartist. Jag vet att det är en enorm kompetens och ett väldigt stort engagemang som han besitter och det här är en förstärkning för vårt parti, säger vänsterledaren.

Det faktum att en ny partimedlem presenteras av just partiledaren väckte många frågor på den presskonferens som hölls på Scandic i Karlskrona under fredagen.

– Vi bestämde att jag skulle ta mig hit istället för att hålla presskonferensen i Stockholm. Men partiledningen varken vill eller ska lägga sig i vem medlemmarna väljer ska företräda i kommunen eller till exempel i riksdagen. När det gäller evenuella kandidaturer på listor så är det parties medlemmar som bestämmer och det tänker jag inte på något sätt föregripa. 

Björn Fries själv vill avdramatisera sitt partibyte.

– Jag tror faktiskt att socialdemokraternas eventuella saknad efter mig är obefintlig med tanke på att jag egentligen inte varit aktiv där på många, många år. Men mitt byte beror inte på någon skit, ilska eller bitterhet. Jag väljer att jobba för ett parti som lyfter frågor om omsorg och ett mjukare samhälle. Trots valår beredda att lyfta frågor för de av oss som har det allra besvärligast. Jag hör inte den diskussionen i andra partier och därför är jag jätteglad att Jonas vill ha med mig i gänget och utveckla den politiken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".