1 av 2
Peter Nordström överläkare på lungmottagningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Kvinna som hänger tvätt. Personen på bliden har inte med textens innehåll att göra. Foto: Bertil Ericson/TT.

Lungsäckscancer fördubblat i östra Blekinge

1:32 min

Antalet fall av lungsäckscancer fördubblades i Karlskrona och Ronneby 2012.

Det är bara de som arbetar med asbest som drabbas och på 1960- och 70-talet utsattes många varvsarbetare i Karlskrona för det farliga ämnet.

Men inte bara varvsarbetare har fått den dödliga sjukdomen. Till och med en hemmafru som tvättat sin mans skyddskläder drabbades.

Tvättat skyddskläder 
– I de fall vi har haft har det varit en kvinna som tvättat sin mans skyddskläder i hemmet och i den sjukhistoria vi har fått fram är det den enda exponering vi hittat, säger Peter Nordström, överläkare på lungmottagningen i Karlskrona.

Mesoteliom eller lungsäckscancer kan bara drabba personer som utsatts för asbest. Och till och med anhöriga som aldrig arbetat med asbest har alltså drabbats.

Farliga fibrer
Det enda samband som finns är att frun har tagit hand om tvätten, kanske ristat den i en trång tvättstuga och sedan tvättat för hand. Har det funnits mycket fibrer på kläderna har det räckt.

– Ibland har vi sett att exponeringen för asbest har varit kort men väldigt intensiv och att det ibland kan räcka för att man många år senare utvecklar en lungsäckscancer, säger Peter Nordström.

Asbesten i sig är inte farlig men när den sönderdelas frigörs hullingliknande fibrer som sätter sig i lungorna och efter så lång tid som 30 till 40 år kan orsaka obotlig cancer. Kvinnorna som drabbats är ett fåtal.

Tillfällig topp
De flesta som drabbas är varvsarbetare, byggjobbare, bilmekaniker och elektriker. Anställda på det gamla gjuteriet i Kallinge där asbest förekom har också drabbats. Dessutom finns det drabbade i västra Blekinge men där finns ingen statistik.

Och Peter Nordström hoppas att fördubblingen i Karlskrona och Ronneby har varit en tillfällig topp. Annars har antalet fall rört sig om fyra, fem per år:

– Det finns inga tecken på att det är något som är i ökande.

Kan du vara riktigt säker på det?

– Nej det kan jag ju aldrig vara, säger Peter Nordström.

Asbest kan orsaka allvarliga sjukdomar

Asbest är ett samlingsnamn på en rad i naturen förekommande mineraler. Den dominerande asbestsorten är krysotil (vit asbest). 

Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka på grund av värdefulla tekniska egenskaper; hög mekanisk hållfasthet och smidighet, hög termisk beständighet, god ljud- och värmeisolerande förmåga.

Damm innehållande asbestfibrer svävar i luften mycket lång tid eftersom de är mycket lätta och tunna. Det är farligt att andas in asbestfibrer då de kan komma in i lungorna och vidare in i kroppen och orsaka flera allvarliga lungsjukdomar. Vanligast är mesoteliom som är en mycket allvarlig tumörform och varje år dör ett drygt hundratal personer i Sverige.

Källa: Arbetsmiljöverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista