Annicka Engblom är en av få kvinnor på Blekingemoderaternas lista till riksdagsvalet. Foto: TT

Gubbigt på Blekingemoderaternas lista

1:17 min

Det är få kvinnor på Blekingemoderaternas lista till riksdagsvalet. På topp tio på valsedeln finns bara tre kvinnor, och på hela listan är bara en av tre kvinnor.

Nuvarande riksdagsledamoten Annicka Engblom toppar visserligen Moderaternas länslista till riksdagen. Men bland de tio översta namnen på listan tillhör hon en minoritet. Sju är nämligen män. De enda kvinnorna, förutom Englund, är Emelie Pilthammar på fjärdeplatsen och Emma Swahn-Nilsson på plats åtta. Och stavar man sig igenom listans samtliga 28 namn, så är bara drygt en tredjedel,10 av 28 kvinnor.

Alla partiet har inte fastställt sina listor än till höstens riksdagsval. Men bland dem som gjort det är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna bäst i klassen. På deras listor är hälften kvinnor. Folkpartiet och Centerpartiet har snäppet fler kvinnor än Moderaterna - fyra kvinnor var på topp tio.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har inte sina listor klara. I förra valet stack SD ut rejält. Partiet har en riksdagslista för hela landet och på den fanns bara två kvinnor på topp tio. Och bara 13 av 65 namn på hela deras lista var kvinnor.

– Det kommer att vara fler kvinnor på vår riksdagslista inför det här valet, säger SD:s Blekingeordförande Ola Svensson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista