1 av 4
En av Bengts duvor blåser upp sig inför kameran. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 4
En så kallad "Amsterdam Ballong" burrar upp sig. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 4
Någonstans där under finns klorna. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Duvor av alla de slag i Karlshamn

"Varje duva är en personlighet"
1:25 min

Igår samlades över 300 duvor i Bellevueparken i Karlshamn då Svensk Duvavelsförening anordnade sin årliga nationalutställning. En av de många utställarna var Bengt Nordstrand från Asarum.

Vissa blåser upp sig så att man tror att dem ska explodera, andra för tankarna till en kalkon, medan Bengts Nordstrands duvor i kroppen mer liknar en nedbantad rovfågel med huvudet lånat från en duva.

Så ska de förvisso se ut för att få höga poäng av de tyska domarteamet men Bengt har redan sett att konkurrensen är tuff.

– Jag har några som är fina, men samtidigt har jag sett några som blir farliga.

Vintertid håller sig de flesta av duvorna inomhus, skyddade från hungriga rovfåglar och förhoppningsvis skyddade mot sjukdomar av allehanda vaccinsprutor.

Men det stora hotet kommer inte från hökar eller salmonella. Intresset bland de yngre för duvavel står inte särskilt högt i kurs och det finns en rädsla att aveln till och med riskerar att dö ut.

– Vi är ju inte så många och intresset är inte så stort från ungdomar, men visst, entusiaster finns det ju alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".